Met open armen ontvangen (10 maart 2024)

Op de vierde zondag van de Veertigdagen, een glimp van Gods goedertierenheid. Wij worden omarmd, zelfs wanneer wij lijden in deze wereld, een reden voor diepe vreugde, zelfs in het grootste gevaar. Het wit van Pasen doorschijnt op deze Zondag Laetare het paars van de Lijdenstijd. Het was deze week (vrijdag, 8 maart), internationale vrouwendag. Laten we hopen dat er bewustwording en bemoediging en verandering vanuit gaat, niet alleen in landen als Afghanistan en Iran, waar vrouwen openlijk worden onderdrukt, maar ook in Europa waar discriminatie en vrouwenhandel oogluikend worden toegestaan.

Bij de vierde statie komt aan Jezus zijn moeder tegemoet. Het is een moment van vertroosting, waarbij we mogen denken aan het kind dat op haar schoot lag in de stal van Bethlehem. Maar voor Maria was het ook een moment van intens verdriet. Zij omarmt haar zoon voor de laatste keer levend en moet denken aan de profetie van Simeon: ‘Door uw ziel zal een zwaard gaan.’ Lees de preek die werd gehouden op 10 maart 2024: https://docs.google.com/document/d/1WEhEqyA_HB9Z6RCOErh0lYHQQSdrbzLhWsihkUc4yis/edit?usp=sharing

Over Jurjen Zeilstra

Predikant van de Dorpskerk te Blaricum (dr.theol.; dr.hist.), geïnteresseerd in geschiedenis, literatuur, kunst en filosofie. Auteur o.a. Dr. W.A. Visser 't Hooft, 1900-1985, een leven voor de oecumene, Middelburg 2018 en European Unity in Ecumenical Thinking, 1937-1948, Zoetermeer 1995.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie