De doek van Veronica (Palmzondag 2024)

Het wonder van de ‘vera icon’, dat is geworden de ‘ware afbeelding’ van het gelaat van Christus, is de afdruk van het gezicht van de lijdende Christus op het doek waarmee Veronica het zweet afneemt van het gezicht van Jezus. In de afbeelding die de schilder Michiel Hiep daarvan maakte zien we een ander iconisch beeld. Dit is het gezicht van Settela Steinbach die in doorvoerkamp Westerbork op transport wordt gezet naar Auschwitz. De schilder geeft de boodschap: Jezus identificeert zich met het lijden. Zijn macht is de macht van de verbondenheid in het licht van God met het lijden in de wereld.

Anna Maria (Settela) Steinbach (Buchten, 23 december 1934 – Auschwitz, 31 juli 1944) was een Nederlands meisje dat in Auschwitz werd vergast, 10 jaar oud. Ze was lange tijd een icoon voor de Nederlandse Jodenvervolging, tot in 1994 werd ontdekt dat ze niet Joods was, zoals werd aangenomen, maar tot de Sinti-familie van de Roma (vroeger ook wel zigeuners genoemd) behoorde. We worden aangekeken door een ultiem beeld van onschuldig lijden. Lees de preek die op 24 maart 2024 werd gehouden in Blaricum: https://docs.google.com/document/d/1Ph2n8XDB3Fom_iJbhKvEFk5Q9JCfyXDC0Klo8PwlYgM/edit?usp=sharing

Over Jurjen Zeilstra

Predikant van de Dorpskerk te Blaricum (dr.theol.; dr.hist.), geïnteresseerd in geschiedenis, literatuur, kunst en filosofie. Auteur o.a. Dr. W.A. Visser 't Hooft, 1900-1985, een leven voor de oecumene, Middelburg 2018 en European Unity in Ecumenical Thinking, 1937-1948, Zoetermeer 1995.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie