Wij worden gevoed met zijn leven

(Met Matteüs en Jakobus naar Jeruzalem)

‘Mijn tijd is nabij, bij jou wil Ik met mijn leerlingen het Pesachmaal gebruiken.’ (Matteüs 26,18b) Met het eten van ongedesemd brood aan de vooravond van de uittocht uit Egypte wordt nederigheid uitgedrukt en een alert klaarstaan om deel te nemen in Gods bevrijding. Het leven van Jezus zelf is in deze zin voor ons een geestelijke voedingsbodem.

Het is veelbetekenend dat Jezus voorafgaande aan de gevangenneming, procesgang en kruisiging, met zijn leerlingen de maaltijd gebruikt. Mensen hebben voedsel nodig om te leven, niet alleen lichamelijk, ook geestelijk. Deze maaltijd staat in het teken van de uittocht uit de duisternis van dwingelandij. Hij geeft zichzelf als brood en bron om uit te leven.

Wij vierden deze avond de Maaltijd van de Heer in een kring. Lees de overdenking die werd gehouden op Witte Donderdag, 6 april 2023, in de Dorpskerk te Blaricum: https://docs.google.com/document/d/1Ng1ysae1rUB8p5kgvKu-sRYzgvXYErT_4A_YxzZ2YIg/edit?usp=sharing

Advertentie

Over Jurjen Zeilstra

Predikant van de Dorpskerk te Blaricum (dr.theol.; dr.hist.), geïnteresseerd in geschiedenis, literatuur, kunst en filosofie. Auteur o.a. Dr. W.A. Visser 't Hooft, 1900-1985, een leven voor de oecumene, Middelburg 2018 en European Unity in Ecumenical Thinking, 1937-1948, Zoetermeer 1995.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s