De zevende bazuin

In de serie ‘Ga mee. Voeg jouw verhaal bij de verhalen’ staan we stil bij de betekenis van de sjofar, oftewel de bazuin. Voor Israël kon het signaal van de sjofar een teken tot de strijd zijn, een waarschuwing, maar ook een teken van overwinning of van feest. Kunnen wij een dergelijk symbool op ons eigen leven betrekken? En op onze dood?

Het is fundamenteel om te bedenken dat het bij de sjofar gaat om het symbool. De trompet, de bazuin, de ramshoorn of de sjofar, de klank roept om aandacht, luidt iets in. Het kan zijn dat er oorlog moet worden gevoerd. Onschuldig leven verdient bescherming. Ergens zal geweld ook een afbakening, een eind moeten vinden, omwille van de vrede. Ook die wordt ingeluid door de klank van de sjofar. Lees de preek die op 29 oktober 2023 werd gehouden in de Dorpskerk te Blaricum: https://docs.google.com/document/d/1WGVDTfoG17oJmQW5V8zxYwuI9cap_uHWlQ9EADnCN7w/edit?usp=sharing

Over Jurjen Zeilstra

Predikant van de Dorpskerk te Blaricum (dr.theol.; dr.hist.), geïnteresseerd in geschiedenis, literatuur, kunst en filosofie. Auteur o.a. Dr. W.A. Visser 't Hooft, 1900-1985, een leven voor de oecumene, Middelburg 2018 en European Unity in Ecumenical Thinking, 1937-1948, Zoetermeer 1995.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie