Ga in het schip

Het is niet toevallig dat Jezus ligt te slapen in het schip met de leerlingen dat in een woeste storm terecht is gekomen. Het is moeilijk voorstelbaar. Dat zie je op het schilderij van Delacroix. Maar dit is ook geen gewone beschrijving. Dit is een verhaal met een boodschap: ‘Saevis tranquilus in undis.’[1] Er is rust te midden van de woeste golven… Wat kan dit rustpunt van concentratie betekenen in een chaotische wereld?

Mijn oma had vroeger een bordje aan de muur hangen met de tekst ‘God heeft ons geen kalme reis beloofd, maar wel een behouden aankomst.’ Ik weet zeker dat dit voor haar, onder allerlei omstandigheden, een troostrijke en bemoedigende tekst was. Het beeld van een mensenleven als een scheepsreis was en is geliefd. Een belangrijk deel van Psalm 107 bezingt Gods beschermende nabijheid, juist voor mensen op zee. Ik moet denken aan die arme mensen die hun leven wagen in de wrakke bootjes van de mensensmokkelaars. Zou God ook hen nabij zijn? Lees de preek die op 5 november 2023 werd gehouden in de Dorpskerk te Blaricum: https://docs.google.com/document/d/1QBeiE7DyXUx_yk5Ru-NmaX0qEZOd69w0cP6USX9_ne8/edit?usp=sharing


[1] Lijfspreuk van Willem van Oranje.

Over Jurjen Zeilstra

Predikant van de Dorpskerk te Blaricum (dr.theol.; dr.hist.), geïnteresseerd in geschiedenis, literatuur, kunst en filosofie. Auteur o.a. Dr. W.A. Visser 't Hooft, 1900-1985, een leven voor de oecumene, Middelburg 2018 en European Unity in Ecumenical Thinking, 1937-1948, Zoetermeer 1995.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie